Let's celebrate Ulrica!

vår tredje hyllningskollektion till Ulrica Hydman Vallien

Let's celebrate Ulrica!

vår tredje hyllningskollektion till Ulrica Hydman Vallien

Let's celebrate Ulrica!

vår tredje hyllningskollektion till Ulrica Hydman Vallien

Ulrica Hydman Vallien är en färgstark ikon inom svensk konst. Hon kombinerade suveränt hantverk med gränslös lekfullhet. Hennes karaktäristiska motiv har smyckat allt från kristallvaser till brittiska jetplan. Hon lämnade ingen oberörd och är ovärderlig för oss på Kosta Boda.

Nu släpper vi vår tredje hyllningskollektion till minne av Ulrica.


KOLLEKTION


 

 

MASQUERADE AND MINE 

”Masquerade and Mine” utgår från samma form som den lilla skålen i serien ”Mine”, fast i större skala. Mine är en av Kosta Bodas mest omtyckta serier med skålar, vaser, assietter och dricksglas. När serien lanserades 2002 blev den en riktig succé och sålde en kvarts miljon dricksglas första året.

Inspirationen till seriens namn kommer från när Ulricas barnbarn Isa och Ante var på besök i hennes ateljé. De såg alla prover och tog varsitt glas, tryckte det intill sig och sa: ”Mitt!”. Därför heter serien Mine.

Masquerade and Mine är en munblåst skål i klarglas med målad dekor. Dekoren är inspirerad av flera målningar från Ulrica och är återgiven av glasmålerskan Charlotta Kjellander. 

Skålen tillverkas i en limiterad upplaga på 300 exemplar.

 

 


 

 

HUSGUD

I boken ’Guide till Gud’ berättade Ulrica: ”För säkerhets skull har jag min egen husgud. Hon sitter på grindstolpen till vårt hus och vaktar. Jag har en nyfikenhet inför döden, kanske uppenbarar sig då en Gud?  Jag saknar ingen Gud, men skulle nog bli glad om jag upptäckte att han fanns.”

Årets ”Husgud” är inspirerad av nymf­parakiten Petito, som är en återkommande inspirationskälla i Ulricas objekt. Fågeln bodde hos familjen Hydman Vallien och flög fritt mellan deras axlar. En dag försvann Petito när en plötslig åskknall skrämde iväg honom. Han kom aldrig tillbaka.

Husgud är ett fint samlarobjekt som har tillverkats varje år sedan 2019 präglat av Ulricas olika inspirationskällor. Husgud är puntelpressad, glaset pressas då i en form, och näbben formas och fästs på i efterhand. Dekoren är handmålad av glasmålerskan Charlotta Kjellander. 

Husgud tillverkas i en limiterad upplaga på 300 exemplar.

 

 


 

 

ME AND MY SNAKES

Ulricas fascination inför ormar började när hon som fyraåring satte sig i ett snokbo i familjens trädgårds rishög och lekte med de nykläckta snokungarna. Hennes mamma blev förskräckt och det minnet fanns kvar med Ulrica under hela hennes liv. 

”Ormarna följer mig. Jag gör dem i lera, i glas, de finns i mina bilder. Det är en blandning av fasa och vällust. Fasa för att jag vet att en orm är farlig, det sa min mammas skrik. Men vällust för att jag behärskar rädslan. För att jag har upptäckt att det finns en magisk känsla med ormar, bland fasan och vällusten. Det är viktigt i livet.”

”Me and My Snakes” är munblåst på fri hand, vilket gör varje ägg unikt. Insidan är sprutmålad och utsidan är dekorerad med handmålad dekor i äkta 23-karat guld. Dekoren är inspirerad av Ulricas olika målningar och har återskapats av glasmålerskan Charlotta Kjellander. 

Me and My Snakes tillverkas i en limiterad upplaga på 300 exemplar.

 

 


 

 

TICKA

När Ellen Ehk Åkesson fick förfrågan att skapa något nytt till ära av Ulrica som del av hyllningskollektionen 2021, valde hon att använda samma form som Ulricas ”Ormbunke” och med den skapa ett kärl ur sin egen fantasi.

Jag ville göra något eget, men som har en koppling till Ulricas konst. Till hyllningskollektionen fann jag inspiration i hennes direkthet i tanke och formspråk. Jag valde hennes vita cylinder med en orm på,”Ormbunke”. Jag har använt mig av samma form, där kärlet får symbolisera en trädstam. På den växer modellerade svampar fritt, tickor, därav namnet ”Ticka”. 

– Ellen Ehk Åkesson

Ticka är ett munblåst kärl med driven kant. Glasblåsaren klipper av det varma glaset och formar kanten för hand för att skapa en mjuk och rund kant vid kärlets öppning. Detta gör varje kärl unikt. Varje ticka sätts på och formas för hand, vilket kräver att kärlet värms upp varje gång en ticka ska fästas. Tickorna är handmålade.  

Ticka tillverkas i en limiterad upplaga på 100 exemplar.

 

 


 

 

ELLEN EHK ÅKESSON

Ellen och Ulrica träffades för första gången på VIDA Museum & Konsthall där Ellen hade en utställning för några år sedan. Vid deras möte undrade Ulrica var Ellen fann sin inspiration. Hennes svar var den mystiska skogen, men Ellen berättade att hon hade svårt att hitta tid för att vara ute i naturen. Ulricas uppriktiga råd till Ellen var att prioritera sina inspirationskällor. Ulrica uppmanade henne därför att finna tid för att vara i skogen varje dag.

Ellen blev den första mottagaren av Ulrica Hydman Valliens Stiftelsens stipendium. Hon är Smålandsfödd och verksam i Nybro som både keramiker och konstnär. Ellen är utbildad på HDK (Högskolan för konst och design) i Göteborg och har sedan debuten 2002 uppmärksammats för sina verk och offentliga utsmyckningsuppdrag – senast den konstnärliga utsmyckningen av Ekenäskajen, Gröndal på uppdrag av Stockholms stad (Stockholm konst). Hon använder sin kärlek till naturen och skogen i både föreställande och abstrakta uttryck. 

”Jag arbetar ofta väldigt experimentellt, och söker mig fram till uttryck genom att prova olika tekniker där materialitet ska möta mitt narrativ. I början av processen är det viktigt att våga stanna i ett halvfärdigt uttryck, att inte stressa fram för att kunna luta sig mot något tillrättalagt. Det är då det oväntade kan ske” 

– Ellen Ehk Åkesson

 


 

UTSTÄLLNING ”ULRICA – PARADISE LOST”

Ulrica Hydman Valliens hyllningskollektion 2021 lanseras i år på Gävle Konstcentrum i samband med öppningen av utställningen ”Ulrica – Paradise Lost” den 28 augusti.

Utställningen pågår t.o.m. den 24 oktober.

Gävle Konstcentrum är en del av Gävle kommun och en plattform för svensk och internationell samtidskonst.

www.gavlekonstcentrum.se