Viva

av Matti Klenell

Viva

av Matti Klenell

Viva är Kosta Bodas första serie informella glas för vardagligt umgänge. En liten basservis med stort användningsområde där gränserna mellan de olika delarna lösts upp och traditionella funktioner kombinerats på nytt sätt.

Det romantiska ekot från brukets rika formgivningshistoria och glashantverkets tillverkningstraditioner har inspirerat till seriens mjuka formspråk. Resultatet är en mycket användbar familj glas på fot med tillhörande karaff. Här passar glaset på fot med vid kupa bra till rödvin men också till öl eller must. I det höga smala glaset på fot serveras vitvin men även med fördel en röd Bordeaux, ett dessertvin eller cava. Även vattenglaset har fått en funktionell fot vilket ger det en karaktär som passar till mycket.

”Samarbetet med Kosta Boda har inneburit ett återupptäckande av rötter. Som barn bodde jag en tid i det småländska glasriket då mina föräldrar studerade på glasskolan i Orrefors. Minnesbilder, människor, dofter och färger har etsat sig fast från då och kommit att ha en stor betydelse för att jag blev den jag blev.

När arbetet med Viva startade för snart tre år sedan letade jag efter ett uttryck som handlade om samma sak, att söka rötter i svensk glastillverkningstradition och att framhäva en förnimmelse av hantverkets betydelse för formen i industriellt tillverkade föremål. Resultatet landade i en framåtblickande men samtidigt rätt romantisk formgivning med ekon från Gate och Hald och med Monica Backströms ande svävande över alltsammans.” – Matti Klenell

Karaff & Tumbler

Karaff & Tumbler

av Matti Klenell

Ny
Tumbler

Tumbler

av Matti Klenell

Ny
Glas på fot 25 cl

Glas på fot 25 cl

av Matti Klenell

Ny
Glas på fot 35 cl

Glas på fot 35 cl

av Matti Klenell

Ny

Viva

av Matti Klenell