Who was it?

– En serie av Frida Fjellman

Frida Fjellmans faiblesse för djur är välkänd bland dem som följt hennes konsthantverk över tid. Stora björnar och små lämlar. Utfört i glas och i keramik. Med en humoristisk twist eller med största möjliga lidande i blicken. Alltid skapade utifrån respekt och en vibrerande känslighet för liv.

Erik Höglund, som hon valt som förebild i detta jubileumsprojekt, var verksam på Kosta Boda i över två decennier, från 1950-talet och framåt. En skulptör i glas, en dekorativ konstnär, en fräck nytänkare som fick glasbruket att gång på gång bryta mot gamla mönster. Som i likhet med Fjellman dessutom arbetade i alla möjliga material. Frida Fjellman har tagit fasta på Höglunds tjurskallar från 1990-talet. Starka uttrycksfulla pjäser som också är användbara som vaser. Medan Höglund lär ha skapat närmare tusentalet unika tjur i polykrom glasmassa, har Fjellman (än så länge!) nöjt sig med sex. Skulpturerna är å andra sidan 50-60 cm höga.

– Erik Höglund var faktiskt min första upplevelse av en glaskonstnär! Jag var bara tonåring när jag såg en utställning med hans färgglada glas. Det glömmer jag aldrig.

– Långt senare utsågs jag till Erik Höglund-stipendiat och fick resa till Japan och studera formspråk där. På så sätt kom det sig att jag bestämde mig för att göra mina jubileumsdjur på det här sättet.

Rent tekniskt är glasfigurerna ett slags applikationer som blåsts upp. Den tekniken gör att det slumpmässiga blandas med det förutbestämda. Precis som hos föregångaren Höglund blir lekfullheten och friheten själva nerven i glasmassan.

Den här gången tycks Fjellmans förkärlek till leken ovanligt påtaglig. För att förstärka uttrycket har hon gett figurerna titlar som både gör dem mänskliga och fabelaktiga. Lite Pokemon? Absolut. Men de heter inte Pikachu eller Pichu. De heter “It wasn`t me” och “Oh lord!” och tillsammans bildar de ett litet mänskligt drama, en fjellmansk upplaga av La Comédie humaine.

– När de får växter i sig får de sina frisyrer. Det blir spännande att se hur de tar sig ut då och hur deras uttryck påverkas.

Frida Fjellman

Frida Fjellman är ursprungligen från Mariestad, verksam i Stockholm och har formgivit för Kosta Boda sedan 2016. Frida är högst aktuell och finns representerad på en mängd olika museer och kulturinstitutioner, med utställningar som genom åren belönats med flertalet utmärkelser och stipendier, rönt framgångar inte bara bland många av Sveriges konstinstitutioner, men också internationella framgångar – nu senast på ArtBasel i både Miami och Basel.

Se fler glas av Frida Fjellman