Sugar Dandy

– En serie av Åsa Jungnelius

Sugar Dandy skapades utifrån Åsa Jungnelius syn på det dukade bordet.

”Min inspiration till serien kommer från modevärlden. Jag vill bidra till möjligheten att sätta en individuell, färgstark och personlig prägel på våra hem. Med serien vill jag bryta de traditionella reglerna kring vett- och etikett genom att skapa estetiskt tilltalande delar som möjliggör en personlig dukning. Coupeglasen har jag skapat i ett oversize- format vilket gör att det alltid uppstår ett cermoniellt tillfälle när de tas fram. Man måste också vara lite koncentrerad när man dricker bubblor ur dem.” – Åsa Jungnelius

Åsa Jungnelius

Åsa Jungnelius är konstnär (MFA) och lektor på Konstfack, baserad i Stockholm och Månsamåla i Småland. Hon har varit knuten till Kosta Boda sedan 2007. För närvarande arbetar hon även med det offentliga verket Snäckan som omfamnar hela den kommande tunnelbanestationen Hagaplan, som en hyllning till moderskapet. Jungnelius är konstnärlig ledare för det konstnärsdrivna projektet Residence-In-Nature och finns representerad med flertalet verk runt om i Sverige i privata och offentliga samlingar och har rönt framgångar på konstinstitutioner och belönats med ett flertal utmärkelser och stipendier. Tillsammans med LAST studio har hon formgett delar av den skräddarsydda inredningen på Nationalmuseum.

”I första hand vill jag göra föremål som har berättandet i fokus. Med estetik som språk skildrar jag vår objektsvärld på ett subjektivt sätt. Ofta använder jag mig av stereotypt laddade föremål som förlaga eller referens för att poängtera eller slå hål på myten och dess betydelse. När det gäller glas som material så älskar jag glittret och de blanka hårda ytorna, gärna i kontrast till andra material.”

Resultatet är knivskarpa kommentarer dragna till sin yttersta spets. Åsa Jungnelius konst spänner över ett brett spektra som berör frågor kring estetiska hierarkier, mode, shopping, dekadens och konstruktionen av könsroller. Referenser som tydligt tar sig uttryck i serien Make Up.

Se fler glas av Åsa Jungnelius