Orchid

– En serie av Göran Wärff

Vaserna i serien Orchid är inspirerade av botaniska studier i min omgivning på Gotland. Orkidéerna på senvåren är fulla av magi, vid en nära anblick. – Göran Wärff

Med varma färger i bärnsten och lila skapar Göran Wärrf ännu en klassiker för Kosta Boda. Vaserna är helt handgjorda och unika i sitt slag. Vaserna är blåsta med asymmetrisk glasblåsarpipa med underfång i lila och amberfärgat glas på ena sidan och omgivet av klart glas. Mästaren ger en extra blåspuff och sväng med pipan för att få fram den mjukt svällande formen. När vasen når sliperiet efter kylning, tar sliparmästaren hand om hals och botten i tre stadier innan objektet slutligen blir till en Orchid.

Göran Wärff

”Den glödande glasmassan inne i ugnen lockar mig till upptäckter. Varje anfång ger mig på nytt lusten att förmedla upplevelsen av glasets magi. Att göra ett stycke glas till bärare av ljuset, havet och luften. Jag vill skapa en boning åt ljuset, värmen och det sinnliga.”

Få har en sådan känsla för glasmassan som Göran Wärff, som alltid värnat om de klassiska mästarkunskaperna inom glasblåsning och slipning. Ljusets spel i de klara glasvolymerna och de oändliga optiska fenomen som uppstår då glaset bryter ljuset är ett ständigt återkommande tema i Göran Wärffs produktioner. Utöver glaset i sig själv är naturen, och ljusets spel i naturen, hans andra huvudsakliga inspirationskälla.

Se fler glas av Göran Wärff