Nightfall

– En serie av Hanna Hansdotter

Hanna Hansdotter går fortfarande på Konstfack i Stockholm. Att vi på Kosta Boda givit henne arbetsstipendium och bjudit in henne till jubileet känns helt naturligt. Hansdotter har redan ställt ut på andra håll och henne jubileumsobjekt förstärker den där känslan av att vi har en ny stark svensk glasformgivare på frammarsch.

Hansdotter har bildat par med Monica Backström, som började redan 1965 på Kosta Boda och som fortfarande är aktiv. Båda formgivarna trivs med att driva glasets möjligheter till sitt yttersta.

Att se Hansdotters jubileumsbidrag sida vid sida med Backströms trettio år gamla släktingar är bokstavligen som att se figurer i samma familj

Inspirationskällan till Hansdotters glastorn har varit Backströms så kallade praktburkar och monumentalpjäserna i serien Space från 1980-talet. Backströms glashistoria sträcker sig från 1960-talet och in i vår samtid. De så kallade praktburkarna skapade hon 1992 när Kosta glasbruk fyllde 250 år. Monica Backström är representerad runt om i världen och hennes välbekanta svampar och ägg föddes på 1970-talet när hon slagit sig ned i Hermanstorp strax utanför Kosta glasbruk tillsammans med glasformgivaren Erik Höglund.

Nu har alltså Hanna Hansdotter valt att ta avstamp i Backströms rika universum av fräck pop och tidlös skönhet. Vad tog hon fasta på?

– Jag gillar Monica Backströms försilvrade saker jättemycket. Men också den där raketformen i hennes höga torn.

– De pjäser som jag nu gjort till Kosta Bodas jubileum, upplagan är på tvåhundrasjuttifem stycken, är inspirerade av den urbana kvällen. Jag kallar de helt enkelt Skymning och vi gör dem i fyra olika nyanser. Fyra olika skymningskvällar, om man så vill. Den som samlar flera olika får en mindre stad!

Hanna Hansdotters tekniska kunnande är stort. Innan hon hamnade på Konstfack utbildade hon sig till glasblåsare vid Kosta Glascenter och därefter vid Riksglasskolan i Orrefors. Jubileumstornen är formblåsta och sedan slipade. Den komplicerade profilen gjorde att de vanliga träformarna fick ersättas av grafitformar.

– Jag är verkligen nöjd med arbetet i hyttan. Det var ett komplicerat projekt. Nu har tornen dessutom blivit botaniska eftersom man både kan ha dem som skulpturer och vaser.

Hanna Hansdotters torn speglar glasbrukets historia med både kärlek och skicklighet. Men de ingår, som sagt, också i en kär familj av glas som Monica Backström inspirerat till.

Hanna Hansdotter

Född 1984. Utbildade sig till glasblåsare på Kosta Glascenter och fortsatte sedan på Konstfack där hon tar examen i vår. Trots att Hansdotter är så färsk som formgivare har hon redan ställt ut sina arbeten på andra håll. Utställningen Fairyland 2012 blevw något av ett genombrott och nu senast deltog hon i en uppmärksammad utställning på The Glassery.

 

Se fler glas av Hanna Hansdotter