Ulrica Hydman Vallien

Den 21 mars 2018 nådde oss det sorgliga beskedet att Ulrica Hydman Vallien lämnat oss. Med stor stor tacksamhet kan vi se tillbaka på alla de år som Ulrica var med och formade Kosta Boda och hennes sätt att uttrycka sig och måla har blivit ett signum för oss. Våra varmaste tankar går till Bertil och hans familj. 

Vi samlades den 22 mars 2018 kl 14.00 i glashyttan för att hedra Ulrica med en tyst minut.

Ulrica Hydman Vallien debuterade som glaskonstnär 1972 och hon är en av de glaskonstnärer som har betytt mest för Kosta Boda.

Hon var med och formade Kosta Bodas produktion under hela 80-, 90- och 00-talet. Det var hennes design-DNA som formade Kosta Boda, både i Sverige och internationellt.

Hon förde in en helt ny teknik, att måla på glas, som många såg som enkel, men hon lyckades sätta den här målningen i ett perspektiv som gjorde att det målade glaset blev accepterat, även i de finare kretsarna. Samtidigt var inte det hennes ambition, hon ville att att det skulle vara nåbart för alla människor.

– Magnus Andersson, VD

 

Det var obegripligt, jag vet inte hur jag nu över huvud taget kan prata. Min Ulrica, en så fantastisk flicka, en flockens ledare som brydde sig om alla, så generös. En fantastisk konstnär.

– Bertil Vallien, make och glaskonstnär

 


 

”Lust, energi och passion, jag älskar och hatar på samma gång. Jag är både bråkig och engagerad. I glaset är allt möjligt. Det är omedelbart, intensivt, krävande och aldrig lagom. Jag målar och berättar både på och genom det transparenta glaset. Utan vare sig regler eller ramar, styrd av min känsla och instinkt.”

Ulrica Hydman-Vallien var en av världens mest kända glaskonstnärer. Hon målade sina dramatiska, humoristiska dekorer med fri och ohejdad energi direkt på glaset. Ulrica Hydman-Vallien fick sitt genombrott med Open Minds som i år är aktuell i nya färger.

Se fler glas av Ulrica Hydman Vallien