Earth

– En serie av Bertil Vallien

Med serien Earth uttrycker Bertil Vallien vår plats på jorden. Huset, vår trygghet, i en större och vacker värld. I Earth ingår fyra samlarobjekt som på olika sätt inspirerar till att reflektera över den lilla och stora världen. On Top Mini är årets nyhet i serien. En värld i klart glas, lätta luftbubblor och ett hem i guld.

”Hemmet ger skydd, lugn, inspiration och kärlek. Det ger oss andrum och tid för tanke. En orubblig plats i en värld som aldrig står still.” – Bertil Vallien

Bertil Vallien

Bertil Vallien är Sveriges mest berömde glaskonstnär och mångfaldigt prisbelönt och rikt representerad på världens museer. Bertil Vallien arbetar med en mytisk, drömsk och symbolisk motivvärld och bedriver vad han själv beskriver som en forskargärning, i nära samverkan med sina medarbetare, vilka flera arbetat nära Bertil i decennier.

Bertil Vallien är framför allt känd som sandgjutningens mästare. Hans massiva, djupt blåfärgade båtar tillhör den moderna glashistorien. ”Jag arbetar gärna med teman. I glaset finns möjligheter som inget annat material kan erbjuda. Det är som att ösa ur en vulkan, där den glödande massan snabbt förvandlas till is. Att i rätt ögonblick fånga uttrycket, ljuset och avlocka glaset dess hemligheter är utmaningen.” – Bertil Vallien

I år har Bertil tagit emot två internationella stora utmärkelser. Imagine museum utsåg honom till Artist of the Future och Glass Art Society (GAS) tilldelade honom Visionary Award, något av det finaste en glaskonstnär kan få. På bruket i Kosta arbetar Bertil vidare och söker nya uttryck. Han återvänder dock till framför allt formerna: huvudet, farkosten, staven och huset.

Se fler glas av Bertil Vallien