Berry Tales

– En serie av Ellen Ehk Åkesson

”Allt började med den glödande växande bubblan jag brukade se i studiohyttan bredvid min ateljé. I tidig julklapp, fick jag möjlighet att själv prova på glasformgivning. Väl där vandrade min tanke vidare från den glödande bubblan till naturens bubblande fraktaler. Skummet på åvattnet, grodägg och bär. Processen fick styra formen. En enkel bubbla med påklipp i omgångar lät forma ett moget bär, ett bubbelbär. Jag ställde ut mina verk i Stockholm. Samtliga stals och har ännu inte kommit åter.

Flera år senare erhöll jag Ulrica Hydman Valliens stiftelse stipendium där jag också fick möjlighet att experimentera med glas i hyttan i Kosta. Tillbaka i glasets härliga värld, och i de bubblande böljande formerna där också idén om nya bär föddes. Denna gång blåsta i form.

Med opakt färgat glas inuti samt transparent färgat glas utanpå, får bären en mättnad och ett djup som ger känslan av ett moget saftigt bär som just ramlat av kvisten.” – Ellen Ehk Åkesson

Ellen Ehk Åkesson

Ellen Ehk Åkesson är Smålandsfödd och verksam i Nybro. Hennes språk oavsett om det handlar om keramik, brons eller glas, för ofta tankarna till förra sekelskiftets jugendperiod. Skogarnas mörker har blivit något av hennes laboratorium. Ellen transformerar sina rötter i den småländska myllan till egensinniga dimensioner genom framhävandet av kontraster och sprudlande fantasi.

”Jag arbetar ofta väldigt experimentellt, och söker mig fram till uttryck genom att prova olika tekniker där materialitet ska möta mitt narrativ. I början av processen är det viktigt att våga stanna i ett halvfärdigt uttryck, att inte stressa fram för att kunna luta sig mot något tillrättalagt. Det är då det oväntade kan ske, det är där jag kan finna spår som blir ovärderliga för att ta mig vidare. Vad vill glaset säga mig? Att vistas i glasbruksmiljön och att se alla skickliga arbetare inom så många delar av processen, är väldigt inspirerande. Jag får så många idéer, blir nyfiken, vill lära mig.” – Ellen Ehk Åkesson

Se fler glas av Ellen Ehk Åkesson