Basket

– En serie av Anna Ehrner

Jag har inspirerats av glasets fantastiska förmåga att i varmt tillstånd bilda ett ”flöde”, som om det vore ett enda långt penseldrag som skapade ett vackert mönster. Sedan har jag format det till en generös och spännande skål som verkligen tar för sig, vare sig de står med frukt i ett kök, eller som centerpiece på ett soffbord. Genom de många färgerna kan Basket också passa i många olika miljöer.
– Anna Ehrner

Anna Ehrner

Anna Ehrner, född 1948 i Danderyd är en svensk formgivare och glaskonstnär. Hon har även arbetat som lärare på Konstfack.

Anna Ehrner är en experimentell och sparsmakad stilist som kännetecknas av sitt enkla men kraftfulla formspråk och sin förmåga att med ett sparsamt användande av färger uppnå stor färgprakt. Färgade slöjor inne i glasmassan har blivit ett särskilt kännetecken för Ehrner, liksom det ringlande glaset som återfinns i serierna Basket och Energy. Anna står bakom flera försäljningssuccéer som servisen Line och skålserien Contrast och på senare tid Basket och Cup Cake.

”För mig är hyttan skapelsen. Här föds, formas och lever glaset. Jag vill ta vara på glasets egna liv, arbeta med det och inte emot det. Följa glasmassan, kraften, som inte går att tygla, men samtidigt se det enkla och subtila.”

Se fler glas av Anna Ehrner