Balloon

– En serie av Kjell Engman

Att ligga ner på en klippa och titta upp på molnen som drar förbi, ljudlöst likt viskande andetag. Kom upp till mig och sväva likt fågelns ljudlösa dans.

Det var det tillsammans med en kompis boende på 12 våningen i hans hus i Stockholm där i satt på hans balkong och tog en öl. Då plötsligt en stor varmluftballong uppenbarade sig bra några meter framför oss. Där var de drömmarna som jag hade som liten, att sväva fram ljudlöst över staden någon stans mellan jord och himmel likt en fågel.

Där kom mina färgade glasballonger in i bilden men istället för korgen man står i skulle det vara slipade kristall prismor som får ljuset att skimra ut i atmosfären.

Det är i rummet atmosfär som objekten färdigställs i lyckosamma fall uppstår en harmoni och balans så att känslan av liv. Med hjälp av musikaliska rytmer tillsammans med olika synintryck utgör det en viktig kommunikation mellan objekten och betraktaren som kan vara såväl förgänglig som av ständigt växlande natur.

Jag har länge sysselsatt mig med dramatik som utspelar sig när tingen verkställer sitt eget sammanhang.

– Kjell Engman

Kjell Engman

Outtröttlig glaskonstnär med gränslös fantasi och berättarglädje som får fritt utlopp i såväl bruks- som konstglas. Som tidigare professionell gitarrist på 70-talet, hämtar Kjell Engman inspiration från musikens värld. Han finner även mycket inspiration från djurriket. I hans större installationer använder han sig av element som ljud och ljus. Kjell Engman är flitigt anlitad för offentliga utsmyckningar både nationellt och internationellt.

Se fler glas av Kjell Engman