Apples

– En serie av Åsa Jungnelius

Åsa Jungnelius och Ulrica Hydman Valliens vägar har korsats mer än en gång. Båda representerar ett tydligt feministiskt och kroppsligt formspråk. Till konstnären Sven X:et Erixon slår hon en bro med hjälp av starka färger och ett aldrig sviktande temperament. Att målaren X:et också sysslat med glas vet få. I Bodas arkiv hittade Jungnelius helt oväntat en urna av honom från 1929 där han låter ormar ringla framöver glaset. Som en tidig Hydman Vallien alltså.

Sedan debuten på Kosta Boda 2007 har Åsa Jungnelius botaniserat bland de utpräglat kvinnliga föremålen. Hon har lekt med läppstift och nagellacksflaskor och hon har mer än en gång fått oss att häpna och kanske generas med sina expressiva manliga och kvinnliga kön. Bland glasformgivare har hon mutat in ett helt eget revir. Nu återvänder hon alltså till Ulrica Hydman Vallien. Med henne delar hon ett slags paradisisk passion. Särskilt för mannen och kvinnan och men också för glaset som sådant.

Inför Jungnelius jubileumsäpplen, de är nio till antalet, ser vi en starkare glaskänsla än tidigare. Kan det bli mer glas än så här, tänker jag. Visst avbildar hon frukter och kön men först och främst är det GLAS vi möter. Levande, saftigt, förtrollande som i sagan. Ett material som inte liknar något annat och som i sina skönaste stunder överglänser det mesta.

– Jag ville att mina äpplen skulle kännas begärliga! Smaskiga och svåra att motstå. Precis som det var där i Bibelns lustgård. Äpplen i glas har en lång tradition. En som idag är särskilt eftertraktad bland samlare är den fantastiska Ingeborg Lundin, som på 1950-talet och framåt skapade stora genomskinliga äpplen, sköra som såpbubblor.

Åsa Jungnelius frukter är, som sagt, av annat temperament och skapade på fri hand tillsammans med de skickliga hantverkarna på bruket. Lägg märke till bettet! I Paradiset var det Eva som tog första tuggan, sedan Adam. Efter det blev ingenting sig likt. Människan varseblev sin nakenhet och utsatthet. Jungnelius äpplen är från samma träd. Inte förgiftade som i sagan om Snövit, men upplysande, nästan bländande. Glas som fått mogna i händerna på en som vet hur man gör för att gång på gång förbluffa sin publik.

Åsa Jungnelius

”I första hand vill jag göra föremål som har berättandet i fokus. Med estetik som språk skildrar jag vår objektsvärld på ett subjektivt sätt. Ofta använder jag mig av stereotypt laddade föremål som förlaga eller referens för att poängtera eller slå hål på myten och dess betydelse. När det gäller glas som material så älskar jag glittret och de blanka hårda ytorna, gärna i kontrast till andra material.”

Åsa Jungnelius, född i Stockholm och knuten till Kosta Boda sedan 2007 har länge fängslats av hur ett objekts värde skapas och dess förmåga att berätta och kommentera vår omvärld. Hon utmanar ständigt etablissemanget genom att ifrågasätta samhällets strukturella normer.

Resultatet är knivskarpa kommentarer dragna till sin yttersta spets. Åsa Jungnelius konst spänner över ett brett spektra som berör frågor kring estetiska hierarkier, mode, shopping, dekadens och konstruktionen av könsroller. Referenser som tydligt tar sig uttryck i serierna Jackie och Make Up.

Se fler glas av Åsa Jungnelius