Kungaparet firade nationaldagen i Kosta

På nationaldagen firade Kosta Boda 275 år i närvaro av DD.MM. Konungen och Drottningen. Några av höjdpunkterna från firandet är den nya jubileumsutställningen Hommage vilken hedrar Kosta Bodas historia med verk av fem av Sveriges mest spännande samtidskonstnärer och en glasgjutning med Kosta Bodas världsberömde formgivare Bertil Vallien med hjälp av H.M. Konungen som deltog med att lägga i en avbildning av en Kosta Boda-krona i ”Kungabåten”.

Kosta Boda glasbruk har älskat glas sedan det grundades år 1742 av de två generalerna ur Karl XII:s armé, Anders Koskull och George Bogislaus Stael von Holstein. Tack vare den yrkesskicklighet som förvaltats och det mod som nyskapande formgivare bidragit med har traditionella tekniker kunnat utvecklas och glaskonst tas fram som utmanar sin samtid. Förmågan till ständig förnyelse har varit avgörande för Kosta Bodas internationella framgångar och anseende som världens främsta glasbruk – vilket också uppmärksammats av Kungaparet som valde att fira nationaldagen i Kosta.

– Det är en underbar känsla att jobba med glas och det är kul att det här kan leva vidare som det har gjort nu, säger H.M. Konungen som med sitt deltagande fick sätta “kronan på verket” i glasgjutningen av “Kungabåten” tillsammans med Bertil Vallien, ett konstverk som tillfaller välgörande ändamål. – Kosta Boda, det talar för kvalitet och för idéer, och modernt och det är väldigt älskat – så jag är glad att vara här idag, säger Drottning Silvia.

275-årsjubileet firas också med utställningen Hommage vilken både blickar tillbaka till Kosta Bodas långa historia av djärvt formspråk och samtidigt för glaskonsten in i framtiden. Med verk av Frida Fjellman, Åsa Jungnelius, Mattias Stenberg, Hanna Hansdotter och Lena Bergström, skrivs ett nytt kreativt kapitel i Kosta Bodas och den svenska glaskonstens historia.

– Vi är mycket stolta över att kunna välkomna Kungaparet till Kosta denna dag, där ugnarna fortfarande brinner för att fira vårt 275-årsjubileum till general Koskull och general Staël von Holsteins minne. I 275 år har Kosta Boda överlevt, trots kriser och uppförsbackar i den småländska glasskogen tack vare att vi värnat om unika kunskaper och månat om att ständigt utvecklas. Nu vänder vi blad och blickar mot en framtid i vilken Kosta Boda även fortsättningsvis kommer förknippas med vacker och spännande glaskonst, säger Magnus Andersson, VD på Kosta Boda.