Hommage

En hyllning till svensk glaskonst

På Kosta Boda har vi älskat glas sedan 1742. Bruksglas såväl som konstglas.

I 275 år har vi eldat på i de småländska hyttornas glasugnar för att smälta vanlig sand till fantastiskt glas. Med åren blev detta stor industri. Kring de småländska glasbruken växte samhällen upp och drogs järnväg till Stockholm. Så småningom reste det svenska glaset ut i världen och på 1900-talet blev glaset internationellt berömt och efterfrågat.

Nu fyller vi 275 år och firar med en stor jubileumsutställning som vi är så stolta över att vi låter den turnera på olika platser. Med utställningen vill vi visa hur vår långa historia gång på gång förnyats med hjälp av Sveriges främsta formgivare och konstnärer.

Vi har bjudit in fem av landets mest spännande konstnärer att slå föl- je med var sin föregångare ur vår rika historia. Frida Fjellman har slagit sig ihop med Erik Höglund, en av Kosta Bodas fräckaste nyskapare. Åsa Jungnelius går i dialog med Ulrica Hydman Vallien, och utmanar oss med glasformer som vi aldrig tidigare sett.

Resultatet har blivit en generös hommage till vår svenska glaskonst. Men också till våra envisa och skickliga hantverkare i hyttan. För utan all den skicklighet och det mod som glasbrukets hantverkare besitter, skulle vi stått ossganskatomhänta.Glaskonstenärenteknikkonst.Teknikerutvecklaseller avvecklas. Förnyelse är viktigt men utan våra historiska rötter hade vi inte haft förmågan att överleva när vindarna blåst kallt.

På Kosta Boda har vi aldrig gett upp. Trots alla kriser och uppförs- backar i den småländska glasskogen har vi värnat om våra unika kunskaper och varit måna om att ständigt utveckla oss och nå ny publik. På så sätt har vi försäkrat oss om att kunna leverera vackert och spännande glas också i framtiden.

Vi älskar, som sagt, glas och kristall. Vi tror att Sveriges världsberömda glaskonst kommer att leva långt framöver. Med hjälp av Frida Fjellman, Åsa Jungnelius, Hanna Hansdotter, Lena Bergström och Mattias Stenberg skriver vi ett nytt kreativt kapitel i Kosta Bodas historia. Det skulle våra grundare för 275 år sedan, Anders Koskull och George Bogislaus Stael von Holstein, inte haft något emot.

NK, Stockholm, 24 maj – 26 juni.

Form Design Center, Malmö, 19 juni – 27 augusti.

Kosta Boda Art Gallery, Kosta 22 april – 30 september.

Serierna.

Formgivarna.