Eurovision Song Contest

Eurovision Crystal Trophy

Prisstatyetten som delas ut till vinnaren av varje års Eurovision Song Contest är formgiven av Kjell Engman för Kosta Boda. Priset har formen av en mikrofon från 50-talet, årtiondet då Eurovision blev till för att föra samman länderna i ett sargat Europa.

Eurovision Crystal Trophy är munblåst, handslipad och handmålad på Kosta Glasbruk i Småland. Direkt efter vinnaren utsetts påbörjas arbetet med att blåsa upp nästa års statyett som pryds med den kommande värdnationens flagga.

EUROVISION MINI TROPHY

Statyetten finns i en limiterad miniatyrutgåva om 200 ex. tillgängliga för alla trogna Eurovision-fans. Liksom originalet är de munblåsta, handslipade och handmålade på Kosta Glasbruk i Småland.

Eurovision Mini Trophy har säljstart varje år några månader innan årets tävling via utvalda återförsäljare och på den officiella webbshoppen shop.eurovision.tv

Vinnare genom åren

2019 Duncan Laurence, Arcade, Netherlands 
2018 Netta Barzilai, Toy, Israel
2017 Salvador Sobral, Amar pelos dois, Portugal
2016 Jamala, 1944, Ukraina
2015 Måns Zelmerlöw, Heroes, Sverige
2014 Conchita Wurst, Rise Like a Phoenix, Österrike
2013 Emmelie de Forest, Only Teardrops, Danmark
2012 Loreen, Euphoria, Sverige
2011 Ell & Nikki, Running Scared, Azerbajdzjan
2010 Lena Meyer-Landrut, Satellite, Tyskland
2009 Alexander Rybak, Fairytale, Norge
2008 Dima Bilan, Believe, Ryssland

Junior Eurovision Song Contest

Junior Eurovision Song Contest

Nytt för 2017 blev Junior Eurovision Trophy designad av Kjell Engman för Kosta Boda. Polina Bogusevitj från Ryssland vann med låten Wings (Крылья). Hon blir den första som får en kristallmikrofon från Kosta Glasbruk i Småland, precis som vinnarna i den stora tävlingen Eurovision Song Contest.