Mattias Stenberg - Compositions

Mattias Stenberg - Compositions

Mattias Stenberg - Compositions

Mattias Stenberg - Compositions

Kosta Boda presenterar Mattias Stenbergs utställning Compositions på Galleri Glas, Stockholm. Utställningen visar nya objekt där ingenjörsmässig precision förenats med mjukhet och sensibilitet.

Mattias Stenberg har en bakgrund som ingenjör, arkitekt och forskare, men förlorade sig redan som barn i glasets magi. År 2013 inleddes det första samarbetet med Kosta Boda. Glaskonstens inneboende dramaturgi, växlingarna mellan långsamt och snabbt, hetta och kyla, gav Stenberg intressanta och vidgade möjligheter. Tillsammans med våra skickliga glashantverkare på glasbruket i Kosta har experiment kommit att utvecklas till ny teknik som tänjer på glasets gränser.

Utställningen Compositions, där rummet, rymden kring gestalterna samt den sparsmakade typologin är en del av sammansättningens helhet, avspeglar Stenbergs yrkesmässiga bakgrund. ”För mig som ingenjör är det naturligt att sätta materialet främst, förklarar Stenberg. ”Formen blir underordnad.
Jag sjunger bättre glasets lov om jag får rama in det med andra material — men med glaset som den givna stjärnan. Det är intressant att kombinera blåst glas med arkitektoniska material som sten och stål där vi kan styra mått på tiondels millimeter. Att vi bemästrar kombinationen av det precisa stålet och stenen med det temperamentsfyllda glaset gör oss unika inom glaskonsten. Det kräver även mycket arbete i sliperiet vilket är ovanligt då vi i Sverige traditionellt har vår styrka i det varma glaset.”

”Vi är mycket stolta över att presentera Stenberg på Galleri Glas. Form, färg och detaljer skapar tidlösa och spännande objekt i mötet med nya material och strukturer. Varje objekt är ett unikt och kvalificerat hantverk där precision och hantverksskicklighet varit avgörande för perfektionen i slutresultatet,” säger Maria Lomholt, konstglasansvarig på Orrefors Kosta Boda.

Varmt välkommen att besöka utställningen på Galleri Glas. Utställningen öppnar den 23 januari och pågår t.om. 1 mars. För information om öppettider besök www.galleriglas.se.

För ytterligare information kontakta Maria Lomholt, Konstglasansvarig på Orrefors Kosta Boda 0481-34189 maria.lomholt@orrefors.se.

Utställning

23 januari – 1 mars 2020

ÖPPETTIDER

Tis-Tors 12-18
Fre 12-17
Lör-Sön 12-16

Nybrogatan 34
Stockholm

info@galleriglas.se
+46 70 823 11 87