Let's celebrate Ulrica!

vår hyllningskollektion till Ulrica Hydman Vallien

Let's celebrate Ulrica!

vår hyllningskollektion till Ulrica Hydman Vallien

Let's celebrate Ulrica!

vår hyllningskollektion till Ulrica Hydman Vallien

Ulrica Hydman Vallien är en färgstark ikon inom svensk konst. Hon kombinerade suveränt hantverk med gränslös lekfullhet. När Ulrica själv beskrev sin konst använde hon orden ”Lust, energi och passion, jag älskar och hatar på samma gång. Jag är både bråkig och engagerad. I glaset är allt möjligt. Det är omedelbart, intensivt, krävande och aldrig lagom. Jag målar och berättar både på och genom det transparenta glaset. Utan vare sig regler eller ramar, styrd av min känsla och instinkt”.

Ulricas karaktäristiska motiv har smyckat allt från kristallvaser till brittiska jetplan. Hon lämnade ingen oberörd och är ovärderlig för oss på Kosta Boda. Det här är vår första hyllningskollektion till minne av Ulrica.


Cleopatra.

En mystisk orm slingrar sig runt Cleopatras vas i munblåst kristall. Inspirationen kommer från Ulricas barndom, då hon som nyfiken fyraåring slog sig ner rakt i ett snokbo. Hennes mamma reagerade som de flesta mammor hade gjort. Men Ulrica blev förtrollad av ormens mystik.

 


Caramba. 

Det mexikanska uttrycket som gett namn åt Caramba-serien betyder ungefär ”ta mig fan”. De nattsvarta motiven på mjölkvitt glas skapar starka kontraster. Ormar som slingrar sig, fiskar som hoppar och blommor som blommar ramar in de handgjorda objekten.

 


Pokal.

Pokal är utvald av Ulricas man Bertil, som beskriver glaset såhär: ”Ormen finns med och den charmiga, lite naivistiska ’låt gå-framtoningen’ präglar hela uttrycket. Dessutom vet jag att hon var stolt över det.”

 

 


Ormbunke.

Ormarna följde Ulrica genom hennes konstnärskap. I lera, i glas, i bilder. Hon upptäckte att det fanns en magisk känsla med ormar och hon såg på dem med en blandning av fasa och vällust.


Birdy. 

Den här munblåsta, bulliga och frodigt målade serien är en hyllning till nymf­-parakiten Petito. Fågeln bodde hos familjen Hydman Vallien och flög fritt mellan axlarna på Ulrica och de andra. En plötslig åskknall fick den vettskrämda nymfparakiten att fly upp i en hög björk. Pepito försvann och resten är historia.  

 


Sargasso. 

Gnistrande kristall med graverat måleri och klippta glaskanter ger Sargasso ett vilt uttryck. Serien är ett stycke konsthantverk där Ulrica hämtat inspiration från sina minnen av resorna till Sargasso- havet. Där simmar fiskar och havsormar fram bland flytande skogar av guldgul tång.

 


Final Peace.

De munblåsta faten i Final Peace-serien kombinerar starka färger och handmålade motiv. Typiskt Ulrica med andra ord. Faten är de sista produkt­erna hon gjorde för Kosta Boda. De har aldrig tidigare funnits i sortimentet, men nu är de färg­sprakande pusselbitar i vår hyllningskollektion.

 


Husgud.

I boken ”Guide till Gud” berättade Ulrica: ”Jag inbillar mig att det inte finns någon Gud, men säker är jag inte. För säkerhets skull har jag min egen husgud. Hon sitter på grind­stolpen och vaktar.