Bertil Vallien

60 år som konstnär, glasformgivare och keramiker

Bertil Vallien

60 år som konstnär, glasformgivare och keramiker

Bertil Vallien

60 år som konstnär, glasformgivare och keramiker

Bertil Vallien, en av Sveriges mest folkkära och internationellt berömda konstnärer och glasformgivare, ser tillbaka på sin enastående sextioåriga karriär i ett unikt bokverk i tre band, utgivet av Kosta Förlag.

 

”Det är ett fantastiskt privilegium att bli dokumenterad på det här sättet — att kunna göra en sammanfattning med en massa material som jag har samlat på mig under alla dessa år”, säger Bertil Vallien.

Störst av de tre böckerna är som sig bör Book of Glass. Det är framför allt som glaskonstnär som Vallien har gjort sig ett stort namn under mer än ett halvsekel, med utställningar över hela världen, representerad på museer som Metropolitan i New York och Hermitaget i Sankt Petersburg, och med världscelebriteter som Bill Gates och Elton John bland sina många samlare världen över.

Book of Glass fokuserar till stor del just på Bertil Valliens många internationella utställningar genom åren, med ”nedslag” i gallerier och museer i Warsawa, New York, Chicago och Venedig för att bara nämna några få.

Glasboken publiceras även i en exklusiv limiterad, signerad specialupplaga på 500 exemplar, avsedd i första hand för Bertil Valliens många samlare, med vilka även följer en specialtillverkad farkost i glas, konstnärens mest kända signum. Book of Clay skildrar Bertil Valliens början som konstnär och keramiker — den konstform som han övergav för gott omkring 1975. Som keramiker gjorde sig Vallien känd som rebell redan under sina år i Los Angeles i början av sextiotalet, bland annat genom att sprutmåla sina objekt med billack.

”Jag var ju konstnär och keramiker och började med glaset för att ha ett jobb, men när jag hittade sandgjutningen kände jag direkt att jag hittade ett uttryck som var värt att kasta mig in i”, säger Bertil. ”Jag har aldrig återvänt till keramiken utan materialet i boken är från den gamla tiden, nästan bara svartvita bilder som känns fint att visa”.

Book of Drawings, slutligen, är en hyllning till Bertil Valliens livslånga kärlek till teckningen, av många konstnärer, däribland Bertil, ansett som själva essensen av det konstnärliga skapandet. Ett huvudtema i hans tecknande är hästar.

”I småskolan i 11-12-årsåldern var jag duktig på att rita hästar, vilket gjorde mig populär bland tjejerna. Det gav mig senare självförtroende att söka in på Konstfack. Jag gjorde också militärtjänst 1957 som kavallerist på K4 i Umeå, den sista årgången av fjälljägare till häst. Jag fick mitt lystmäte som ryttare där och har inte ridit sedan dess men jag har fortsatt att teckna hästar. För mig är det något fantastiskt med dessa otroligt kraftfulla kroppar och deras undergivenhet, en symbol för trofasthet och tillit”.

Bertil Valliens bok-triptyk utges av Kosta Förlag i Kosta, där Vallien numera har sin ateljé efter att sedan 1969 ha arbetat i Åfors tillsammans med sin 2018 plötsligt bortgångna hustru Ulrica Hydman-Vallien, vars konst för närvarande visas i en kritikerrosad succéutställning på Liljevalchs i Stockholm.

”Det är underbart att min älskade Ulricas konst har fått ett sådant erkännande”, säger Bertil Vallien. ”För egen del har arbetet hjälpt mig att komma över sorgen, även om chocken över hennes död gjorde mig själv sjuk. Att ha mitt arbete att gå till varje dag ger mitt liv mening”.

Bokens författare är formskribenten och TV-producenten Staffan Bengtsson, som även är utställningskommissarie och katalogredaktör för Ulrica Hydman-Valliens utställning och som producerade TV-dokumentären om konstnärinnan för SVT.

”Jag har valt att göra texten som ett personligt, avspänt och intimt samtal med Bertil, för att avdramatisera det högtidliga i glaskonsten”, säger Staffan Bengtsson. ”En inspirationskälla är James Lords fina lilla porträttbok om Alberto Giacometti från 1965”.

Bertil Valliens hyllade och omskrivna utställning ”Ytspänning” på Galleri Glas i Stockholm, med övervägande nya specialproducerade verk, är förlängd till 10 september.

”För oss har det varit en ära att kunna medverka till att presentera Bertils konstnärskap så brett med de här böckerna och utställningen”, säger Maria Lomholt, ansvarig för konstglas vid Orrefors Kosta Boda. ”Med böckerna får man verkligen en bild av den fantastiska storheten i hans gärning som konstnär och formgivare”.

 

Vessel Edition -500

Box Limiterad i 500 exemplar, inklusive exklusivt producerad
farkost av Bertil Vallien, samlade i en exklusiv box
Boken Book of Glass, 448 s
Längd 355 mm
Höjd 75 mm
Bredd 315 mm
Vikt 5 kg
Artikel nr. 7010407
Pris 5000 kr

Collected Works

Box Bokverk i tre band samlade i en exklusiv box
Böcker Book of Glass, 448 s
Book of Clay, 178 s
Book of Drawings, 198 s
Längd 250 mm
Höjd 340 mm
Bredd 115 mm
Vikt 7 kg
Artikel nr. 7010408
Pris 3000 kr

Book of Glass

Boken Book of Glass, 448 s
Längd 330 mm
Höjd 57 mm
Bredd 240 mm
Vikt 3,4 kg
Artikel nr. 7010406
Pris 1500 kr

 

Fakta

Bertil Vallien
Text av Staffan Bengtsson
Formgivning av Barbro & Börge Kamras
Kosta Förlag

Köp ditt exemplar via Kosta Art Gallery eller besök någon av våra återförsäljare

Böckerna finns till försäljning på Kosta Art Gallery. Har du inte möjlighet att besöka Galleriet, maila info@kostaboda.se eller ring 0478- 34529, så skickar vi.

Våra återförsäljare

Galleri Glas, Nybrogatan 34, Stockholm.

NK, Hamngatan 18-20, Stockholm.

NK, Östra Hamngatan 42, Göteborg.

Josephssons, Korsgatan 12, Göteborg.

Vida Museum, Landsvägen, Halltorp

Galleri Melefors, Platensgatan 7, Linköping.

Önska Kinna, Sätraplan 8, Kinna

Önska Kungsbacka, Kungsmässan, Kungsbacka

Önska Falkenberg, Industrivägen 2, Fynda köpcentrum, Falkenberg

Önska Varberg, Borgmästaregatan 12, Varberg

www.artglassvista.se

www.svensktkonstglas.se/

www.modersverige.se/bertil-vallien.html

 

 

 

 

 

Högupplösta bilder för nedladdning

PDF för nedladdning