Till toppen

Århundraden av svenskt hantverk

Glasbruket Kosta grundades 1742 och fick sitt namn efter sina grundare, generalerna Koskull och Staël von Holstein – Ko + Sta. Den första ugnen tändes den 26 juli för 275 år sedan. Tekniken och kunskapen om glas har sedan dess fulländats här i hjärtat av de småländska skogarna.

Kännetecknande för dem som har arbetat för Kosta är mod och beslutsamhet. Andra egenskaper är samarbetsförmåga, envishet, hantverksskicklighet, påhittighet och sinne för konst som till- sammans har bidragit till att Kosta lever än i dag.

Kosta Bodas produkter kommer även i fortsättningen att uppstå ur det småländska glasbruket, skapade för alla tänkbara tillfällen och karaktäriserade av svensk djärvhet och en vakenhet för tidsandan.

 

Fira med oss!

För att fira Kosta Bodas 275-årsjubileum bjuder vi in dig till vår värld av färger och hantverksskicklighet. Jubileet handlar om en epok inom svensk industrihistoria samt en försmak av glasets framtid.

2017 blir ett festligt år. Vi kommer att hylla vårt ursprung och hantverket med nytt konstglas, nya formgivare och med jubileumsutgåvor av designklassiker. Vi kommer att arrangera festligheter och färgsprakande utställningar världen över för att hedra vårt kulturarv. Kom och fira med oss!

 

JubileumsutställningaR

- Konstglashelg och Öppet hus, Kosta Boda Art Gallery, Kosta 22 april.

- Jubileumsutställning, Kosta Boda Art Gallery, Kosta 22 april - 30 september.

- Konstglas Kosta 275 år, Önska Kungsmässan, Kungsbacka, 12 maj - 21 maj.

 

- Hommage, NK, Stockholm, 24 maj - 26 juni

Unga formgivare tolkar tidigare legender. Vi har bjudit in fem av landets mest spännande konstnärer att slå följe med var sin föregångare ur glasbrukets rika historia. Frida Fjellman har slagit sig ihop med färgstarke Erik Höglund. Hannah Hansdotter med Monica Backström. Åsa Jungnelius har gått i fräck dialog med Ulrica Hydman Vallien och Sven x-et Eriksson. Mattias Stenberg fångar upp det eleganta arvet efter Vicke Lindstrand.

Resultatet har blivit en generös hommage till vår svenska glaskonst. Förnyelse har alltid varit självklart för oss på Kosta Boda men utan våra historiska rötter hade vi inte haft förmågan att överleva när vindarna blåst kallt.

 

- Länge Leve Kosta!, Kulturparken Småland - Sveriges glasmuseum, Växjö, 11 juni - pågående. Vernissage 10 juni, 14.00.

Kosta glasbruk har en obruten tradition av hantverksmässig tillverkning sedan 1742 och än glöder det i hyttan! Denna 275-årsutställning i tid och rum uppmärksammar både glaset, bruket och människorna. Utan framsynta företagsledare, kreativa konstnärer och skickliga glasarbetare hade glasbruket inte funnits kvar. Tack vare dem har Kostaglaset blivit en viktig del av det svenska kulturarvet. Här får man man följa den långa vägen från skiss till färdigt glas, se mångfalden av produkter från servisglas till unika konstobjekt och få en inblick i det dagliga arbetet på olika avdelningar.

 

- Celebrating Kosta, Boda Glass Facotory, Boda, 17 juni - 10 september.

En utställning med historiskt och samtida glas från moderbruket Kosta glasbruk ur museets samlingar. I samarbete med Kosta Boda, Linnéuniversitetet, Kulturparken Småland och Designarkivet. Sex samtida formkonstnärer har valt ut och inspirerats av Kosta glasbruks historiska formgivare och deras objekt och skapat nya produkter utifrån museets samlingar som kommer att produceras av Kosta Boda i limiterad upplaga. Deltagande samtida konstnärer: Åsa Jungnelius, Frida Fjellman, Hanna Hansdotter, Lena Bergström, Mattias Stenberg m.fl. Utdelning av Bengt Heintze-stipendium. Invigning kl.14.00 den 17:e juni.

- Form Design Center, Malmö, 19 juni - 27 augusti.

- Art on Tour, Skistar Swedish Open, Båstad, 16 - 23 juli.

- Art on Tour, Ericsson Open, Båstad, 23 - 30 juli.

Läs mer om art on tour båstad ›