Till toppen

Du är ny formgivare på Kosta Boda och har precis börjat samarbeta med glasblåsarna i den välrenommerade glashyttan, hur är det?

Det är så häftigt! Det är inspirerande att få arbeta i hyttan och få experimentera med glaset tillsammans med glasblåsarna. Det känns som en väldigt bra start på karriären att få formge glas för Kosta Boda.

När tog du examen inom produktdesign? Och hur började samarbetet med Kosta Boda?

Jag tog min examen våren 2016. Det var under mitt sista år som jag inriktade mig på glasdesign. Kosta Boda letade efter en ny formgivare. När jag fick höra detta tog jag kontakt och när de ville göra ett samarbete med mig tackade jag, utan tvekan, ja. Därefter fick jag en brief om att ta fram en vaskollektion, och det var då jag designade Björk och Gran.

- Du hämtar inspiration från de småländska skogarna, hur kommer de till uttryck i dina nya vaser?

Mönstret och färgerna på vaserna påminner om de gröna granarna och björkarnas stammar. Det ger en kraftfull karaktär åt vaserna, men samspelar samtidigt bra även med en bukett.

Vasernas mönster är skapat på glaskross (inte glasbruk) ... alltså återvunnet glas? Varför då?

Det jag var ute efter var att få en dekor som inte är helt regelbunden, men som samtidigt följer formen på vasen för att ge ett intressant uttryck. Glaskrosset rullas upp på den varma glasmassan och integreras då som ett mönster i vaserna. Det blir små detaljer i glaset som skiljer sig från varandra och ingen av vaserna blir exakt lika. Då är varje vas unik och hantverket syns tydligt i produkten.

Vad är det med glas som fascinerar dig? Vilka möjligheter erbjuder materialet?

Jag har alltid tyckt att glasblåsning är ett speciellt och imponerande yrke. Och det är väldigt effektfullt att arbeta med materialet som går från en glödande flytande massa till vackert hantverk. Med det transparanta glaset får man fram uttryck som inget annat material kan erbjuda och det går att experimentera under själva tillverkningen. Men det ska bli spännande att fortsätta utforska mer av materialets egenskaper.

Björk och gran, vad kommer härnäst?

Mitt nästa projekt för Kosta Boda kommer bli någon sorts ljusbärare.

Vilka blommor har du helst i dina vaser?

I den höga vasen har jag gärna rosor, den stora lite lägre vasen passar fint för tulpaner och i den minsta vasen har jag gärna vitsippor. Annars är jag förtjust i buketter med blandade handplockade vilda blommor eller från trädgården tillsammans med kvistar och blad.

Vad är den stora drömmen?

Att vara formgivare för Kosta Boda är en av mina drömmar som förverkligats. Jag drömmer också om att utvecklas som designer och få fortsätta göra det jag brinner för på heltid.

Har du provat på glasblåsning själv? Exakt hur svårt är det?

Väldigt svårt! Jag har provat på det ett par gånger och jag förstår vilken skicklighet och precision glasblåsarna har. Min starka sida är formgivandet så jag håller mig till designen för glasen, det blir nog bäst. 

 

Läs hennes formgivarprofil ›