Till toppen

Bertil Valliens största uppdrag någonsin. Passage.

Bertil Vallien, världens största glaskonstnär har fått en unik förfrågan från Hawk Gallery i Chicago om den största, dyraste och mest mytomspunna konstglaspjäsen någonsin tillverkad. Ett historiskt konstverk värderad till 1 miljon dollar och det största som hänt Kosta Boda sedan 1742.

Valliens konstnärliga förberedelser har tagit över 53 års tid tillsammans med assistenter, glasblåsare, slipare, finsnickare och järnsmeder på Kosta Glasbruk. Otaliga experiment och nya tekniker har pressat hantverkarna till sagolika nivåer som världen aldrig tidigare skådat. Framstegen har gjort Bertil Vallien mångfaldigt internationellt prisbelönt och finns representerad på de mest prestigefyllda museum runtom i världen.

I glaset finns möjligheter som inget annat material kan erbjuda. Här finns allt; spår, ljus, värme och kyla. Djupet och insidan har alltid fascinerat mig mer än själva ytan. Hyttan är för mig det centrala. Det är som att ösa ur en vulkan, där den glödande massan snabbt förvandlas till is. Att i rätt ögonblick fånga uttrycket, ljuset och avlocka glaset dess hemligheter är utmaningen.
- Bertil Vallien, glaskonstnär

Med detta projekt gestaltar Vallien världshistoriens mytologi, från födelse till döden. Prinsessans ljungfrulighet till mummifieringen - människan som vill vara odödlig och fortsätta leva in i framtiden.

 

Utställningar med Passage.

3/11-6/11    SOFA, Chicago, USA
11/11          Hawk Gallery, Columbus, Ohio, USA

Bläddra i boken Passage här ›

Läs om Bertil Vallien här ›